20 Mart 2017 Pazartesi

Turistlerin en hoşlandığı şeylerden birisi de Çerkes peyniri


Reyting isimli basın merkezi tarafından yayınlanan  ‘Rusya tatil yerleri’ isimli dergi turistlerce en bilinir olmaya başlamış bölgeler ve buralarda onların en çok hoşuna giden şeyler üzerine bir araştırma yaptı.

Bu çalışmaya göre turistlerin farklı farklı  bölgelerde en çok hoşlarına giden 1000 farklı şey tesbit edildi.

Bunlar daha sonra beş ana başlığa bölündü. Konukların görmeleri gereken yer-şeyler (tarihi yerler, dinlence  yerleri, sanayi  tesisleri vs.), turistik güzergahlar, turizm ile alakalı  hizmetler, yiyecekler, ulusal el sanatları.

Bu ayrımların ardından turistlerin en çok hoşlandığı şeylerin sayısı 425’e düştü.

Yapılan araştırma neticesine göre, birinci gelen yer Tretiyakovske galerisi. İkinci sırada Moskovada bulunan Kremlin, üçüncü sırada ise Petersburgta bulunan Ermitaj yer alıyor.

Yiyecekleri ayrı  bir kategori olarak dile  getirecek olursak Rusya genelinde öne çıkartılan 100 yiyecek arasında Çerkes peyniri ilk 25’e girdi.

Soruları yanıtlayanların yüzde  80’i çerkes peynirini bildiğini ve bunun kökeninin cumhuriyetimiz olduğunu belirttiler.

Peyniri daha iyi tanımak için cumhuriyetimize gelmek isteyip istemeyecekleri sorulduğunda ise yüzde 74-ü olumlu yanıt verdi.

Uzmanların belirttiğine göre; — Genelleme yaparak belirtmek gerekirse, Rusya da yaşayan insanların farklı  bölgelere ait yiyecekler konusunda bilgileri var  ve buraları görmek  de istiyorlar. Örneğin Altay balı ve Çerkes peyniri 22. ve 23. sırayı tutuyor.

Şüphesizki pek çok  farklı yerde bulunmuş olanlar için dahi Adıgeyde ilgi çekici çok  yer  var.

Çok güzel bir tabiatı, tarihi anıtları görmek  yanısıra tatil arzusu ile  gelen turistlerin Çerkes milli yiyecekleri bunların tarih içinde kat etmiş oldukları yol da ilgisini çekiyor.

Turistlerin en çok ilgisini çeken şeyler arasında çerkes peyniri de yer alıyor.

Adıge Makh Muhabiri

Özet çeviri; AÇUMIJ Hilmi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder